tiistai 1. huhtikuuta 2014

Hobbitus Ille


J.R.R. TOLKIEN: HOBBITUS ILLE – AUT ILLUC ATQUE RURSUS RETRORSUM

(HOBITTI ELI SINNE JA TAKAISIN) (.pdf)

Teksti ja suomennos:

In foramine terrae habitabat hobbitus: nec foedum, sordidum madidumque foramen, nec extremis lumbricorum atque odore caenoso impletum, nec etiam foramen aridum, inane, harenosum, in quo nihil erat ad considendum aut edendum aptum; immo foramen-hobbitum, ergo commodum.
            Quod ianuam omnino rotundam, fenestrae navis similem, viridem pictam cum bulla aeraria flaventeque in media accurate defixa habuit. Aperta est ianua in atrium tubulatum, cuniculo simile: cuniculus autem commodissimus, non fumidus, cum parietibus lacunatis et solis pavimentatis et tapetis tectis, qui sellis expolitis et plurimis uncis ad petasos amiculaque suspendenda ornatus est – nam hospites hobbito placebant. Cuniculus, magis minusque in linea directa iter faciens, porro et porro in latus Collis – Collis Ille, ut totus populus multa milia passuum circum illum appellavit – sinuabat, ex quo multae et parvae fores apertae sunt, alter hinc alter illinc. Ascendere scalas hobbito non opus fuit: cubicula, balnea, apothecae, cellae penariae (multae earum), vestiaria (fuerunt hobbito conclavia vestibus omnino dedicata), culinae, triclinia, omnia in eodem plano fuerunt, profecto in eodem meatu.

Maan kolossa asusti hobitti: se ei ollut inhottava, likainen ja kostea kolo, täynnä madonpäitä ja loanhajua, eikä myöskään kuiva, tyhjä, hiekkainen kolo, jossa ei ollut mitään istumista varten tai syötäväksi kelpaavaa. Päinvastoin: se oli hobitinkolo, eli siis mukava.
            Siinä oli täysin pyöreä ovi, laivanikkunan kaltainen, vihreäksi maalattu, jossa oli kuparinen ja kullankeltainen nuppi tarkasti keskelle kiinnitettynä. Ovi avautui tunnelimaiseen, maanalaista käytävää muistuttavaan eteiseen: mutta käytävä oli mitä viihtyisin, ei savuinen, siinä oli paneloidut seinät sekä kivilaatoilla päällystetyt ja matoilla suojatut maalattiat, ja se oli sisustettu koristeellisilla tuoleilla sekä lukuisilla naulakoilla hattujen ja päällysviittojen ripustamiseksi – vieraat olivat nimittäin hobitille mieluisia. Käytävä, enemmän tai vähemmän suorassa linjassa kulkien, mutkitteli edemmäksi ja edemmäksi Kukkulan kupeeseen – Tuon Kukkulan, kuten koko kansa monta peninkulmaa sen ympärillä sitä kutsui – josta monet pienet sisäänkäynnit avautuivat, yksi täältä, toinen sieltä. Hobitin ei ollut tarpeen kiivetä portaita: kamarit, kylpyhuoneet, viinikellarit, ruokavarastot (useat sellaiset), vaatehuoneet (hobitilla oli täysin vaatteille omistettuja huoneita), keittiöt, ruokasalit, kaikki olivat samassa tasossa, tosiaankin samalla käytävällä.

Quid est hobbitus? Hobbitis opus est, ut opinor, explanatione quadam hodie, quoniam rari facti sunt et Hominum Magnorum, ut nos appellant, timidi. Sunt (aut erant) homines parvuli, circa dimidium proceritatis nostri, et minores quam nani barbati. Barbae hobbitis non sunt. Est illis paululum aut nihil magiae, praeter vulgare cottidianum genus, quod illis usui est ut taciti et cito se auferant quandocumque talis ingens et stulta gens qualis tu et ego rustice errat, strepitum similem elephantis faciens, quem illi milibus passuum abhinc audire possunt. Proclivitatem ad pinguem ventris habent; in coloribus splendidis (plerumque viridi et luteo) se vestiunt; calceos non induunt, quod plantae pedum coriis naturalibus augentur et capillis densis calidis fulvis sicut crines in capite (qui sunt crispi); longos peritos fulvos digitos habent, vultus apertos, et risus altos sucososque rident (imprimis post cenam, quam bis in die edunt quandocumque possunt).

Mikä on hobitti? Hobiteista on tarpeen antaa tänä päivänä jokin selitys, niin otaksun, koskapa he ovat käyneet harvinaisiksi ja aroiksi Isoja Ihmisiä (kuten he meitä kutsuvat) kohtaan. He ovat (tai olivat) pikkuruisia ihmisiä, suunnilleen puolet meidän pituudestamme, ja pienempiä kuin parrakkaat kääpiöt. Hobiteilla ei ole partaa. Heillä on vähän tai ei yhtään taikavoimaa, lukuun ottamatta yleistä, tavanomaista tapaa, joka heille on hyödyksi, haihtua paikalta ääntä päästämättä ja joutuisasti joka kerta kun sellainen valtavan ja typerän lajin edustaja kuin sinä ja minä harhailee moukkamaisesti, pitäen elefantin lailla meteliä, jonka he voivat kuulla peninkulmien päästä. Heillä on taipumus vatsan lihavuuteen; he pukeutuvat kirkkaisiin väreihin (useimmiten vihreään ja kullankeltaiseen); he eivät käytä kenkiä, koska heidän jalkapohjiaan vahvistaa luontainen nahka ja jalkojen päältä kasvaa tuuheita, lämpimän kullanruskeita karvoja, jollaiset ovat myös heidän hiuksensa (jotka ovat kiharat); heillä on pitkät, näppärät, rusehtavat sormet, vilpittömät kasvonilmeet, ja he nauravat syvältä kumpuavaa ja makeaa naurua (etenkin päivällisen jälkeen, jonka he syövät kahdesti päivässä aina kun suinkin voivat).

Fortuna insolita, quodam mane iampridem in tranquilitate orbis terrarum, cum minus clamoris et plus viridis erat, et hobbiti etiam numerosi fortunatique erant, et Bilbo Baggins post ientaculum in fore stabat fumum emittens ex fumisugio longo ligneo ingentique, quod ad digitos laneos (compte pectitos) pedum paene declinabat – advenit Gandalphus. Gandalphus! Si tu quartam partem solum audivisses rerum quae ego de illo audivi, et ego minimam solum omnium rerum, quae audiri possunt, audivi, tu ad fabulam mirabilem quamlibet praeparares. Ubicumque ille iter fecit, fabulae et facinora audacia oriebantur, in modo insolitissimo.

Epätavallinen onni, eräänä aamuna kauan sitten maailman rauhassa, kun oli vähemmän huutoa ja enemmän vehreyttä, ja hobitit olivat yhä runsaslukuisia ja onnekkaita, ja Bilbo Reppuli seisoskeli ulkona aamiaisen jälkeen päästellen savua pitkästä, puisesta ja valtavan suuresta piipusta, joka kaartui lähes villaviin varpaisiin asti (jotka olivat tyylikkäästi kammatut) – saapui Gandalf.  Gandalf! Jos olisit kuullut vain neljäsosan asioista, jotka minä olen hänestä kuullut, ja minä olen kuullut vain hyvin pienen osan kaikista asioista, jotka voidaan kuulla, sinä valmistautuisit mielin määrin ihmeelliseen tarinaan. Missä tahansa hän teki matkaa, tarinat ja seikkailut saivat alkunsa mitä yllättävimmällä tavalla.

Satu Tuomisen puolesta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti